Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"



ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«Τέχνη & Εκπαίδευση:

Διδακτικές και Παιδαγωγικές προσεγγίσεις

στο Σχολείο του 21ου αιώνα»


Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)

και Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

Έναρξη Συνεδρίου: Παρασκευή 2 Οκτωβρίου (απόγευμα),

Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Χώρος Διεξαγωγής: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση
---------------------------------------------------------------

για να δείτε το πρόγραμμα μπείτε στην ιστοσελίδα

https://drive.google.com/drive/my-drive?ths=true

ή

στην επίσημη ιστοσελίδα του ΙΕΠ

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

μαθηματα επιλογής στη Γ΄Λυκείου

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4327 Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις. 

Στο άρθρο 2 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193) προστίθεται παράγραφος 3Γ, ως ακολούθως: 
«3Γ. Τα Μαθήματα Επιλογής της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου διδάσκονται δύο (2) ώρες και οι μαθη− τές της επιλέγουν μεταξύ των εξής προσφερόμενων μα− θημάτων: 
α) Δεύτερη Ξένη γλώσσα (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά), 
β) Ελεύθερο Σχέδιο,
 γ) Γραμμικό Σχέδιο, 
δ) Ιστορία της Τέχνης, 
ε) Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών (ΑΟΔΕΥ).

 Όσοι μαθητές επιθυμούν να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων Ελεύθερου Σχεδίου και Γραμμικού Σχεδίου, δύνανται να δηλώσουν ότι θέλουν να παρακολουθήσουν και τα δύο μαθήματα, εκ των οποίων το ένα θα διδάσκεται μετά τη λήξη του ημερήσιου ωρολόγιου προγράμματος. 

Στη Δ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου δεν προβλέπονται μαθήματα επιλογής.» 

 Η ισχύς του παρόντος άρθρου άρχεται από το σχολικό έτος 2015−2016.

ν ν. 4327/2015 (ΦΕΚ Α΄ 50)


ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ:



Μάθημα επιλογής
ώρες
Α΄ανάθεση
Β΄ανάθεση
ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
2
ΠΕ12(.01, 02, .03), ΠΕ17(.01, 05)
ΠΕ08
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ
2
ΠΕ08
ΠΕ12.02
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
2
ΠΕ08, ΠΕ12.02
ΠΕ02












λειτουργία τμημάτων στο Γενικό Λύκειο

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

(Απόσπασμα από ΦΕΚ 1589/2015 - ΦΕΚ 1798/2015)
Αρ.Πρωτ.116883/Δ2/21-07-2015/ΥΠΟΠΑΙΘ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕYΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Α΄
Πληροφορίες: Αν. Πασχαλίδου
Τηλέφωνο: 210-3443422
ΘΕΜΑ: Προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων Ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής στο Γενικό Λύκειο
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 και των περ. ι και ια της παρ. 2 του άρθρου 42 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193) με θέμα: «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις», όπως προστέθηκε με την παρ. 11 του άρθρου 11 του άρθρου 45 του ν. 4264/2014 (Α΄ 118)
2. Τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 4327/2015 (Α΄ 50) «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις».
3. Την με αριθμ. Υ100/20-02-2015 (Β΄ 299) Απόφαση του Πρωθυπουργού με θέμα «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αναστάσιο Κουράκη» όπως τροποποιήθηκε με την με αριθμ. Υ168/23-04-2015 (Β΄ 720) Απόφαση του Πρωθυπουργού.
4. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (Α΄ 98).
5. Την με αρ. 34/16-06-2015 Πράξη του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).
6. Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
Αποφασίζουμε
Για τη λειτουργία τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής στο Γενικό Λύκειο ισχύουν τα εξής:
Α. Προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού στο Γενικό Λύκειο
1. Όπου η τάξη Γενικού Λυκείου λειτουργεί με ένα τμήμα απαιτούνται τουλάχιστον έντεκα (11) μαθητές για τη δημιουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η μετακίνηση των μαθητών στο πλησιέστερο Γενικό Λύκειο είναι δυσχερής ή οικονομικά ασύμφορη, μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού με έξι (06) φοιτώντες μαθητές μετά από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης και απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπ/σης.
2. Όπου η τάξη Γενικού Λυκείου λειτουργεί με δύο τμήματα απαιτούνται τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μαθητές για τη λειτουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η μετακίνηση των μαθητών στο πλησιέστερο Γενικό Λύκειο είναι δυσχερής ή οικονομικά ασύμφορη, μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού με δέκα (10) φοιτώντες μαθητές μετά από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης και απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπ/σης.
3. Όπου η τάξη Γενικού Λυκείου λειτουργεί με τρία ή περισσότερα τμήματα απαιτούνται τουλάχιστον είκοσι (20) μαθητές για τη λειτουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η μετακίνηση των μαθητών στο πλησιέστερο Γενικό Λύκειο είναι δυσχερής ή οικονομικά ασύμφορη, μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού με δεκαπέντε (15) φοιτώντες μαθητές μετά από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης και απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπ/σης.
4. Στις περιπτώσεις που ο αριθμός των μαθητών, οι οποίοι επιθυμούν να φοιτήσουν στην ίδια Ομάδα Προσανατολισμού υπερβαίνει τους είκοσι επτά (27), εγκρίνεται η λειτουργία δεύτερου τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού.
5. Στα απομονωμένα Γενικά Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, όπου η μετακίνηση των μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη, μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτώντων μαθητών μετά από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης και απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπ/σης υπό την προϋπόθεση ότι υπηρετούν στα σχολεία αυτά ειδικότητες εκπαιδευτικών που μπορούν να καλύψουν τη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων.
Β. Προθεσμία για την αλλαγή Ομάδας Προσανατολισμού
Οι μαθητές της Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα της 30ής Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνουν οριστικά την Αρχική Δήλωση Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού, που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα, προ της λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους σχετικά με την Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού που επιθυμούν να ακολουθήσουν. Η ημερομηνία πέρα από την οποία δεν επιτρέπεται η αλλαγή Ομάδας Προσανατολισμού είναι η 30η Σεπτεμβρίου κάθε διδακτικού έτους.
Οι μαθητές της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα της 20ής Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνουν οριστικά την Αρχική Δήλωση Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού, που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα, προ της λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους σχετικά με την Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού που επιθυμούν να ακολουθήσουν. Η ημερομηνία πέρα από την οποία δεν επιτρέπεται η αλλαγή Ομάδας Προσανατολισμού είναι η 20η Σεπτεμβρίου κάθε διδακτικού έτους.
Γ. Προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων μαθημάτων επιλογής στo Γενικό Λύκειο
Για τη λειτουργία τμημάτων μαθημάτων επιλογής καθώς και των γνωστικών αντικειμένων του μαθήματος επιλογής «Καλλιτεχνική Παιδεία» στο Γενικό Λύκειο ισχύουν τα εξής:
1. Αν η τάξη λειτουργεί με ένα τμήμα, απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ (08) μαθητές.
2. Αν η τάξη λειτουργεί με δύο τμήματα, απαιτούνται τουλάχιστον δώδεκα (12) μαθητές.
3. Αν η τάξη λειτουργεί με τρία ή περισσότερα τμήματα, απαιτούνται τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μαθητές.
Σε απομονωμένα Γενικά Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, όπου η μετακίνηση είναι αντικειμενικά αδύνατη, μπορεί να συσταθεί τμήμα παρακολούθησης μαθημάτων επιλογής με τη συμμετοχή και μικρότερου αριθμού μαθητών μετά από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης και απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπ/σης υπό την προϋπόθεση ότι υπηρετούν στα σχολεία αυτά ειδικότητες εκπαιδευτικών που μπορούν να καλύψουν τη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων.
Δ. Προθεσμίες για την αλλαγή του μαθήματος επιλογής
Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα της 30ής Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνουν οριστικά την Αρχική Δήλωση που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα, προ της λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους σχετικά με το μάθημα επιλογής που επιθυμούν να διδαχθούν. Η ημερομηνία πέρα από την οποία δεν επιτρέπεται η αλλαγή μαθήματος επιλογής είναι η 30η Σεπτεμβρίου κάθε διδακτικού έτους.
Ε. Δικαίωμα αλλαγής Ομάδας μαθημάτων Προσανατολισμού ή μαθήματος επιλογής σε περιπτώσεις μετεγγραφής
Μετεγγραφή μαθητή από σχολείο στο οποίο παρακολουθεί μία συγκεκριμένη Ομάδα μαθημάτων Προσανατολισμού σε σχολείο στο οποίο δεν λειτουργεί η ίδια Ομάδα Προσανατολισμού, δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί παρά μόνο στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες η μετεγγραφή γίνεται εξαιτίας αλλαγής κατοικίας και αποδεικνύοντας οικογενειακούς λόγους και οπωσδήποτε πριν από τη λήξη του Α΄ τετραμήνου.
Στις περιπτώσεις αυτές: ο μαθητής της Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου παρακολουθεί την Ομάδα Προσανατολισμού που λειτουργεί στο σχολείο υποδοχής και ο μαθητής της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου επιλέγει ανάμεσα στις Ομάδες Προσανατολισμού που λειτουργούν στο σχολείο υποδοχής.
Σε περιπτώσεις μετεγγραφής μαθητών Γενικού Λυκείου από σχολείο όπου διδάσκεται ένα συγκεκριμένο μάθημα επιλογής, σε σχολείο όπου το ίδιο μάθημα δεν διδάσκεται, οι μαθητές υποχρεούνται να διδαχθούν μάθημα επιλογής από τα διδασκόμενα στο δεύτερο σχολείο.
Οι Διευθύνσεις των σχολείων που εμπλέκονται στη μετεγγραφή και πριν από την πραγματοποίησή της υποχρεούνται να ενημερώνουν τους μαθητές και τους γονείς -κηδεμόνες τους για το περιεχόμενο της παρούσης Απόφασης.
Η ισχύς της παρούσης αρχίζει από το σχολικό έτος 2015-16.
Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015

Αρίθ. Γ2/4521 (4)
Λειτουργία κατευθύνσεων Ενιαίου Λυκείου και μαθημάτων επιλογής
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπ' όψη:
1. Το άρθρο 1 παρ. 6 του Ν. 2525/97 (ΦΕΚ 188 τ.Α', 23.9.97) περί "Ενιαίου Λυκείου , πρόσβασης των αποφοίτων του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και άλλες διατάξεις".
2. Την ΣΤ5/56 (ΦΕΚ 1409 τ. Β',17.11.2000) "Μεταβίβαση δικαιώματος υπογραφής με εντολή Υπουργού στους Προϊσταμένους Δ/νσεων και Γραφείων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης του κράτους"
3. Τις διατάξεις του άρθρου 29Α του Ν. 1558/1985 και του άρθρου 27 του Ν. 2081/1992 (ΦΕΚ 154Α), όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 1 παρ. 2 του Ν. 2469/1997 (ΦΕΚ 38Α)
4. Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,
αποφασίζουμε:

Α. Προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων κατευθύνσεων στα Ενιαία Λύκεια.

1. Όπου η Β' ή Γ΄ τάξη Ενιαίου Λυκείου λειτουργεί με ένα τμήμα απαιτούνται τουλάχιστον έντεκα (11) μαθητές για τη δημιουργία τμήματος κατεύθυνσης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η μετακίνηση των μαθητών στο πλησιέστερο Ενιαίο Λύκειο είναι δυσχερής ή οικονομικά ασύμφορη μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος κατεύθυνσης με έξι (6) φοιτούντες μαθητές μετά από πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Προϊστάμενου της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης.
2. Όπου η Β' ή η Γ΄ τάξη Ενιαίου Λυκείου λειτουργεί με δύο τμήματα απαιτούνται τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μαθητές για τη λειτουργία τμήματος κατεύθυνσης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η μετακίνηση των μαθητών στο πλησιέστερο Ενιαίο Λύκειο είναι δυσχερής ή οικονομικά ασύμφορη μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος κατεύθυνσης με δέκα (10) φοιτούντες μαθητές μετά από πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Προϊστάμενου της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης.
3. Όπου η Β' ή η Γ΄ τάξη Ενιαίου Λυκείου λειτουργεί με τρία ή περισσότερα τμήματα απαιτούνται τουλάχιστον είκοσι (20) μαθητές για τη λειτουργία τμήματος κατεύθυνσης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η μετακίνηση των μαθητών στο πλησιέστερο Ενιαίο Λύκειο είναι δυσχερής ή οικονομικά ασύμφορη μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος κατεύθυνσης με (15) φοιτούντες μαθητές μετά από πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Προϊστάμενου της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης.
4. Στα μεμονωμένα Ενιαία Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, όπου η μετακίνηση των μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη, μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος κατεύθυνσης ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών μετά από πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Προϊστάμενου της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης.
5. Στις περιπτώσεις που ο αριθμός των μαθητών, οι οποίοι επιθυμούν να φοιτήσουν υπερβαίνει τους τριάντα (30), εγκρίνεται η λειτουργία και άλλου τμήματος κατεύθυνσης.

Β. Προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων μαθημάτων επιλογής στα Ενιαία Λύκεια.

Για τη λειτουργία τμημάτων μαθημάτων επιλογής των Α', Β', Γ΄ τάξεων του Ενιαίου Λυκείου ισχύουν τα εξής:
1. Αν η τάξη λειτουργεί με ένα τμήμα, απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ (8) μαθητές.
2. Αν η τάξη λειτουργεί με δύο τμήματα, απαιτούνται τουλάχιστον δώδεκα (12) μαθητές
3. Αν η τάξη λειτουργεί με τρία τμήματα, απαιτούνται τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μαθητές
Σε απομονωμένα λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, όπου η μετακίνηση είναι αντικειμενικά αδύνατη, με ειδική αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη πρόταση του οικείου Προϊσταμένου Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης μπορεί να συσταθεί τμήμα παρακολούθησης μαθημάτων επιλογής με τη συμμετοχή και μικρότερου αριθμού μαθητών.
Για τη σύσταση και λειτουργία τμημάτων κατεύθυνσης στα Ενιαία Λύκεια (ημερήσια και εσπερινά) καθώς και τμημάτων επιλογής εκδίδεται απόφαση του Προϊσταμένου της οικείας Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης.

Γ. Προθεσμίες για την αλλαγή κατεύθυνσης

Οι μαθητές της Β' και Γ΄ τάξης του Ενιαίου Λυκείου επιλέγουν, με την έναρξη του σχολικού έτους, την κατεύθυνση την οποία επιθυμούν να ακολουθήσουν.
Η ημερομηνία πέρα από την οποία δεν επιτρέπεται για κανένα λόγο η αλλαγή κατεύθυνσης είναι η 15η Οκτωβρίου κάθε διδακτικού έτους.

Δ. Προθεσμίες για την αλλαγή του μαθήματος επιλογής

Οι μαθητές των Α', Β' και Γ΄ τάξεων του Ενιαίου Λυκείου έχουν δικαίωμα να αλλάξουν το μάθημα επιλογής μέχρι τη 15η Οκτωβρίου κάθε διδακτικού έτους.

Ε. Δικαίωμα αλλαγής κατεύθυνσης ή μαθήματος επιλογής σε περιπτώσεις μετεγγραφής.

Μετεγγραφή μαθητή από σχολείο στο οποίο παρακολουθεί μία συγκεκριμένη κατεύθυνση σε σχολείο στο οποίο δε λειτουργεί η κατεύθυνση αυτή, δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί παρά μόνο στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες η μετεγγραφή γίνεται εξ αιτίας αλλαγής κατοικίας λόγω βεβαιωμένης αλλαγής εργασίας των γονέων, θανάτου, ασθενείας που θα αποδεικνύεται με επίσημα έγγραφα, λόγω διαζυγίου ή σημειώνοντας και αποδεικνύοντας οικογενειακούς λόγους και οπωσδήποτε πριν από τη λήξη του Α' τετραμήνου. Στις περιπτώσεις αυτές ο μαθητής επιλέγει ανάμεσα στις κατευθύνσεις που λειτουργούν στο σχολείο υποδοχής. Για τα μαθήματα των κατευθύνσεων και επιλογής για τα οποία δεν υπάρχει βαθμός Α' τετραμήνου, εφαρμόζεται η παρ. 4 του άρθρου 28 του Π.Δ. 86 τ. Α' ΦΕΚ 73/12.4.2001.
Σε περιπτώσεις μετεγγραφής (ή αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος) μαθητών Ενιαίου Λυκείου από σχολείο όπου διδάσκεται ένα συγκεκριμένο μάθημα επιλογής, σε σχολείο όπου το ίδιο μάθημα δε διδάσκεται, οι μαθητές αυτοί υποχρεούνται να διδαχθούν άλλο μάθημα επιλογής από τα διδασκόμενα στο δεύτερο σχολείο, ενώ επιπλέον ισχύουν κατά περίπτωση τα εξής:
α) Αν η μετεγγραφή πραγματοποιηθεί έως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του δευτέρου τετραμήνου τότε ο μαθητής αξιολογείται στο μάθημα επιλογής που θα διδαχθεί στο σχολείο στο οποίο θα μετεγγραφεί. Σε ότι αφορά την προφορική βαθμολογία, θα εφαρμόζεται η παρ. 4 του άρθρου 28 του ΠΔ 86 τ.Α' ΦΕΚ 73/12.4.2001 σύμφωνα με το οποίο "σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο λείπει ένας από τους τετραμηνιαίους βαθμούς, αναπληρώνεται από αυτόν που υπάρχει".
β) Αν η μετεγγραφή πραγματοποιηθεί μετά από το πρώτο δεκαπενθήμερο του δευτέρου τετραμήνου, αλλά οπωσδήποτε πριν από τη λήξη του διδακτικού έτους και ο σύλλογος διδασκόντων κρίνει ότι είναι δυνατή η αξιολόγηση και η εξαγωγή προφορικού βαθμού στο μάθημα που επέλεξε ο μαθητής, τότε ισχύει η περίπτωση (α).
γ) Σε κάθε άλλη περίπτωση ο μαθητής θα θεωρείται αδίδακτος και θα απαλλάσσεται από οποιοδήποτε μάθημα επιλογής.
Οι Διευθύνσεις των σχολείων που εμπλέκονται στη μετεγγραφή και πριν από την πραγματοποίησή της υποχρεούνται να ενημερώνουν τους μαθητές και τους κηδεμόνες τους για το περιεχόμενο της παρούσας και ειδικότερα για τα σημεία (β) και (γ).
Οι διατάξεις της απόφασης αυτής εφαρμόζονται από το σχολ. Έτος 2001-2002.
Με την έναρξη ισχύος των διατάξεων αυτών καταργούνται οι αριθμ. Γ2/4608/13-8-98, Γ2/4616/14.8.98, Γ2/4061/29.9.99 (ΦΕΚ 1818 /τ.Β') και Γ2/3016/4.9.2000 (ΦΕΚ 1157 τ.Β')
Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Συνέδριο Τέχνη και Εκπαίδευση

Συνέδριο

«Τέχνη & Εκπαίδευση: Διδακτικές και

 Παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο Σχολείο του 21ου αιώνα 

(2, 3 & 4 Οκτωβρίου 2015)» 



συνδιοργανωτές ΙΕΠ και ΑΣΚΤ

στη

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες