14/01/2014 09:46

Το ΙΕΠ δεν κατέληξε ακόμη σε πρόταση εφαρμογής ή αναστολής για φέτος του νέου θεσμού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:likio.gr
Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ξεκαθαρίσει ποιο από τα τρία σενάρια  που χθες δημοσίευσε το www.likio.gr , θα επιλέξει το υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά την εφαρμογή του νέου θεσμού της Τράπεζας των Θεμάτων.
Στην περίπτωση που για φέτος αναβληθεί η εφαρμογή του νέου θεσμού απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.
Πάντως το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο οποίο ο υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος ανέθεσε να προτείνει λύση, μέχρι σήμερα το πρωί δεν έχει καταλήξει σε καμία πρόταση.
Η διοίκηση του ΙΕΠ σε συνεργασία με επιτροπές που συγκροτήθηκαν εξακολουθεί να μελετά τα άλλες δύο οδηγίες που έδωσε ο υπουργός Παιδείας:
1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Να εφαρμοστεί προσωρινά μόνο για φέτος το Γαλλικό Μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο, όλοι οι εκπαιδευτικοί στέλνουν θέματα σε μια Επιτροπή , η οποία αναλαμβάνει το έργο να τα τοποθετεί στην Τράπεζα Θεμάτων . Στους εκπαιδευτικούς που θα στέλνουν θέματα θα τους χορηγείται σχετική βεβαίωση συμμετοχής.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Να συγκροτηθεί Επιτροπή η οποία θα δουλέψει για την κατάρτιση της Τράπεζας Θεμάτων
 Εντολή του υπουργού Παιδείας είναι και στα δύο πρώτα σενάρια στη Τράπεζα τα θέματα να είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας.
ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Τράπεζα Θεμάτων:
Α.Θα καλύπτει όλη τη διδακτέα ύλη
Β. Τα θέματα θα «ανέβουν» σε ηλεκτρονική πλατφόρμα  και θα είναι σε κοινή θέα.
Γ.  Θα γίνεται συνεχή ανανέωση με την πρόσθεση και άλλων θεμάτων.
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου θεσμού κατάρτισης Τράπεζας Θεμάτων είναι η χρηματοδότηση οποία θα προέλθει από το ΕΣΠΑ. Το ΙΕΠ αφού πρώτα καταλήξει κατόπιν έγκρισης από τον υπουργό Παιδείας σε ένα από τα παραπάνω σενάρια θα εκδώσει και το σχετικό Τεχνικό Δελτίο για τη χρηματοδότηση.
ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
  Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στην Α΄ τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ Εσπερινού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν
όλα τα διδασκόμενα μαθήματα εκτός των μαθημάτων της Ερευνητικής Εργασίας και της Φυσικής Αγωγής, με κοινά θέματα για όλα τα τμήματα του ίδιου σχολείου,
που ορίζονται ως εξής: α) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση, από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και β) κατά ποσοστό 50%, από τον διδάσκοντα ή τους
διδάσκοντες. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα.
Ο Μ.Ο. της προφορικής βαθμολογίας των τετραμήνων και της γραπτής εξάγεται κατά τις ισχύουσες διατάξεις.
Γενικό βαθμό προαγωγής από την Α΄ Τάξη Ημερησίου και Α΄ και Β΄ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου αποτελεί το πηλίκον της διαιρέσεως δια του συνόλου των διδασκομένων μαθημάτων του αθροίσματος του μέσου όρου προφορικής ή και γραπτής, εφόσον αυτά εξετάζονται γραπτώς, επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή του μαθητή αποτελεί:
 α) η επίτευξη γενικού βαθμού ίσου ή ανώτερου του δέκα (10) και
 β) Μ.Ο. προφορικής και γραπτής βαθμολογίας κατά διακριτό γνωστικό αντικείμενο των μαθημάτων: Ελληνικής γλώσσας, Μαθηματικών τουλάχιστον δέκα (10) και τουλάχιστον οκτώ (8) σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα. Όταν μαθητής δεν πληροί  τις προϋποθέσεις α΄ και β΄ του προηγούμενου εδαφίου επαναλαμβάνει τη φοίτηση, ενώ όταν δεν πληροί την προϋπόθεση β΄ του προηγούμενου εδαφίου, κατά διακριτό ή διακριτά γνωστικά αντικείμενα μαθημάτων ή στα υπόλοιπα μαθήματα, παραπέμπεται σε επανεξέταση  σε αυτό ή σε αυτά και προάγεται ή επαναλαμβάνει τη φοίτηση κατά τα οριζόμενα ως άνω.
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση του προέδρου του Οργανισμού Εξετάσεων
Ο υπουργός Παιδείας K. Aρβανιτόπουλος , σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 3 εδ. α του Ν. 4186/2013 (Φ.Ε.Κ. Α’ 193),  προκειμένου να πληρωθεί η θέση του Προέδρου της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής με την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων (Ε.Ο.Ε.)  προσκαλεί  για υποβολή υποψηφιοτήτων επιστήμονες με υψηλού επιπέδου επιστημονικό έργο και αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα εξετάσεων και εν γένει του εκπαιδευτικού έργου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την πλήρωση της θέσης του Προέδρου του Ε.Ο.Ε..
Ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, με   διεθνή ονομασία «National Exams Organization», αποτελεί επιτελικό επιστημονικό φορέα αρμόδιο για ζητήματα που αφορούν στις γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο Γενικό και στο Επαγγελματικό Λύκειο, στις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στη δημιουργία και λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων Εξετάσεων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, σε συνεργασία με το Ι.Ε.Π..
          Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Ε. ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 5 του Ν. 4186/2013 (Φ.Ε.Κ. Α’ 193) και η θητεία του είναι τετραετής. Για την καταλληλότητα του τελικώς προτεινόμενου προσώπου για την πλήρωση της ανωτέρω θέσης διατυπώνεται γνώμη από την αρμόδια, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, επιτροπή. Στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων του, το πρόσωπο που θα επιλεγεί, θα κληθεί να συμβάλλει αποφασιστικά, σε συνεργασία με τα λοιπά μέλη του Συμβουλίου του Ε.Ο.Ε, στην εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του φορέα και στην επιτυχή διεκπεραίωση της αποστολής του, που συνίσταται στη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας και διαφάνειας των  Εξετάσεων των μαθητών του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου, απολαμβάνοντας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας.
        Η θέση του Προέδρου του Ε.Ο.Ε. είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και προϋποθέτει τη μη ύπαρξη κωλύματος διορισμού δημοσίου υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ..
        Η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μαζί με βιογραφικό σημείωμα πρέπει να κατατεθούν ή να αποσταλούν μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2014,
α. με συστημένη αποστολή στη διεύθυνση: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων, Τμήμα Β΄, Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι, ή
β. ηλεκτρονικά στη διεύθυνση  dode@minedu.gov.gr
Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Αποστολή του Οργανισμού είναι η διασφάλιση υψηλής ποιότητας και διαφάνειας των Εξετάσεων των Μαθητών του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου.
Στο πλαίσιο της αποστολής του, ο Οργανισμός είναι αρμόδιος ιδίως για:
α) τον προσδιορισμό της εξεταστέας ύλης με θεματικό προσδιορισμό,
β) τη διατύπωση πρότασης για τη συγκρότηση των περιφερειακών επιτροπών και της κεντρικής επιτροπής, για τη διεξαγωγή των Εξετάσεων, γ) τη διατύπωση πρότασης για τον ορισμό βαθμολογητών, για τη βαθμολόγηση των γραπτών στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που αξιολογούνται και επιμορφώνονται διαρκώς,
δ) τη διοργάνωση των εξετάσεων σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο και τον ορισμό κάθε σχετικού θέματος, όπως είναι οι επιτηρήσεις, η διάρκεια, η διαδικασία βαθμολόγησης και αναβαθμολόγησης,
ε) τη συνεργασία με τις υπηρεσιακές υποστηρικτικές αρμόδιες Διευθύνσεις και υπηρεσίες του Υπουργείου
Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη διοργάνωση των Εξετάσεων,
στ) τη γνωμοδότηση ή εισήγηση, ύστερα από ερώτημα του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ή αυτεπαγγέλτως, σχετικά με θέματα που άπτονται των ανωτέρω αρμοδιοτήτων και της αποστολής του,
ζ) την αξιολόγηση των διαδικασιών των εξετάσεων ετησίως και τη σύνταξη και υποβολή θεσμικών προτάσεων βελτίωσης της ποιότητας των διαδικασιών των Εξετάσεων,
η) τη δημιουργία και τη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων Εξετάσεων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας,
θ) τη συνεργασία ή και τη συμμετοχή ως μέλος σε διεθνή δίκτυα, φορείς ή οργανισμούς που αναπτύσσουν
δραστηριότητες συναφείς με την αποστολή του,
 ι) την παροχή σύμφωνης γνώμης προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον ορισμό ετησίως των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων που έχει ως αρμοδιότητα τον καθορισμό των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων αποτελείται εκτός από τον Πρόεδρο της Αρχής, τον εκάστοτε Γενικό Διευθυντή Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον εκάστοτε Διευθυντή της Διεύθυνσης Εξετάσεων, που συμμετέχουν αυτοδίκαια, και έναν Καθηγητή Πανεπιστημίου της χώρας ή της αλλοδαπής ανά Ομάδα Προσανατολισμού Επιστημών, έναν Σχολικό Σύμβουλο ανά Ειδικότητα Εκπαιδευτικού Κλάδου και Κατηγορίας, τέσσερις εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά Ειδικότητα Εκπαιδευτικού Κλάδου και Κατηγορίας διδασκόντων των εξεταζόμενων μαθημάτων. Η απόφαση ορισμού των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων είναι μη δημοσιευτέα.
3. Το ανώτατο διοικητικό όργανο του Οργανισμού είναι το Συμβούλιο. Τα μέλη του Συμβουλίου απολαμβάνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας. Το Συμβούλιο της Αρχής αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:
α) Τον Πρόεδρο, ο οποίος είναι επιστήμονας με υψηλού επιπέδου επιστημονικό έργο και αποδεδειγμένη εμπειρία, σε θέματα εξετάσεων και εν γένει του εκπαιδευτικού έργου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο Πρόεδρος ορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από δημόσια προκήρυξη της
θέσης και γνώμη της αρμόδιας κατά τον Κανονισμό της Βουλής επιτροπής.
β) Τον Πρόεδρο του Ι.Ε.Π..
γ) Τέσσερις εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με βαθμό τουλάχιστον Β΄ οι οποίοι είναι
κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος σε αντικείμενο συναφές με την αποστολή
και τις δραστηριότητες της Αρχής.
δ) Έναν Καθηγητή Πανεπιστημίου της χώρας ή της αλλοδαπής ανά Ομάδα Προσανατολισμού Επιστημών.
ε) Έναν Σχολικό Σύμβουλο ανά Κλάδο κατ’ αντιστοιχία με τα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα.
στ) Τον εκάστοτε Γενικό Διευθυντή Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
ζ) Τον εκάστοτε Διευθυντή της Διεύθυνσης Εξετάσεων.




Φωτό: Αρχείο eurokinissi