Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής: κάντε κλικ εδώ για να επισκεφτείτε το blog

          




Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής
΄Ενα Εργαστήρι για όλους….

 …δημιούργησε ο Δήμος  Νίκαιας
σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
Λειτουργεί από την Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010

Από τις 22 Σεπτέμβρη είναι πιά πραγματικότητα το «Ανοιχτό Εργαστήρι Χαρακτικής», το οποίο οι εικαστικοί καλλιτέχνες μπορούν ΔΩΡΕΑΝ να χρησιμοποιούν και που τους παρέχει τις υποδομές για την δημιουργία έργων χαρακτικής (Χαλκογραφίας, Λιθογραφίας, Ξυλογραφίας και χειροποίητης Μεταξοτυπίας)..

Το Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής του Δήμου Νίκαιας, το οποίο οργανώνεται σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, έχει σκοπούς:
·         Τη ΔΩΡΕΑΝ διάθεση υποδομών στους καλλιτέχνες -μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, προκειμένου να αναπτυχθεί η τέχνη της Χαρακτικής. Η τέχνη της Χαρακτικής στην Ελλάδα, τέχνη που έχει συνεισφέρει σημαντικά σε όλη την ιστορική πορεία του τόπου και ιδιαίτερα στα χρόνια της Εθνικής μας Αντίστασης και μετά. Η τέχνη της χαρακτικής απαιτεί υποδομές υψηλού κόστους για κάθε έναν καλλιτέχνη χωριστά, πράγμα που βάζει εμπόδια στην καλλιτεχνική δημιουργία, ιδιαίτερα στους νέους καλλιτέχνες για τους οποίους το κόστος κάνει απαγορευτική την άσκηση της τέχνης της χαρακτικής. Η δημιουργία στα πλαίσια του δήμου Νίκαιας εξοπλισμένου εργαστηρίου ανοιχτού τους καλλιτέχνες και όχι μόνον (με σεμινάρια κλπ), είναι μια σημαντική συμβολή της Δημοτικής Αρχής στην ανάπτυξη της σύγχρονης τέχνης,  αφού θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς καλλιτέχνες να ασκήσουν την τέχνη της χαρακτικής συνεχίζοντας στους δύσκολους σημερινούς καιρούς την «δημοκρατική» αυτή τέχνη, όπου το έργο είναι πρωτότυπο χωρίς να είναι μοναδικό.
·         Την δημιουργία  υποδομών που θα δώσουν στους κατοίκους του δήμου Νίκαιας, και ιδιαίτερα σε παιδιά τη δυνατότητα με την ανάπτυξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας που θα γίνεται με τη βοήθεια και την συνεργασία με τους χαράκτες, μέσα από την παρακολούθηση σεμιναρίων  και εκθέσεων να αναπτύξουν τις δικές τους καλλιτεχνικές δυνατότητες στην τέχνη της χαρακτικής.
·         Τη δημιουργία υποδομών που θα αποτελέσουν την βάση για τη δημιουργία μιας μεγάλης Πινακοθήκης Χαρακτικής του δήμου Νίκαιας αφού ως ανταπόδοση κάθε καλλιτέχνης που θα χρησιμοποιεί τις υποδομές του δήμου Νίκαιας, θα πρέπει να αφήνει 2 αντίτυπα χαρακτικά  σαν περιουσία του Δήμου. Με τα έργα αυτά, θα δημιουργηθεί σταδιακά μια μεγάλη και σύγχρονη Πινακοθήκη Χαρακτικής.
·         Τη δημιουργία υποδομών που θα συμβάλουν στην παρουσία στο δήμο Νίκαιας εικαστικών καλλιτεχνών από άλλες χώρες οι οποίοι σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος θα προσκαλούνται να εργάζονται στην Νίκαια ατομικά ή ομαδικά, στα πλαίσια της καλλιέργειας της συνεργασίας και αλληλεγγύης των λαών.
·         Την ανάπτυξη καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και εκθεσιακής δραστηριότητας, με την εργασία που θα παράγεται στο συγκεκριμένο εργαστήριο,  δραστηριοτήτων που θα αφορούν τους κατοίκους και θα γίνονται σε συνεργασία του δήμου Νίκαιας, των καλλιτεχνικών εργαστηρίων που διαθέτει, με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
·          
1.       Λειτουργεί Εργαστήριο Χαλκογραφίας, Ξυλογραφίας, Λιθογραφίας & χειροποίητης Μεταξοτυπίας.
2.       Τα αναλώσιμα (χαλκοί, προσωπικά εργαλεία, μελάνια, χαρτιά) βαρύνουν αποκλειστικά τους καλλιτέχνες που κάνουν χρήση του εργαστηρίου. Ο Δήμος προμηθεύει τα αναλώσιμα εκείνα υλικά που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των υποδομών.
3.       Το εργαστήριο λειτουργεί 8.00-22.00.
4.       Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν το εργαστήριο μετά από ανοιχτή δημοσίευση ενδιαφέροντος, με σειρά προτεραιότητας και φροντίζουν να το παραδίδουν καθαρό όπως το παρέλαβαν.
5.       Με την ολοκλήρωση της εργασίας τους, οι καλλιτέχνες αφήνουν δύο αντίτυπα χαρακτικά στον Δήμο Νίκαιας για την δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης Χαρακτικής.


Το Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής στεγάζεται Aχιλλέως 15, πίσω από Π.Ράλλη 182,  στο χώρο των πρώην Σχολών «Ηράκλειτος». (από Μετρό Αιγάλεω, λεωφορεία 851 και 852, στάση σχολείο (αμέσως μετά το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας).

Το εργαστήριο λειτουργεί 8.00-22.00 καθημερινά. Οι συνάδελφοι που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το εργαστήριο θα πρέπει να  δηλώσουν το πότε θέλουν να πάνε στα τηλέφωνα: 210 4944522 begin_of_the_skype_highlighting            210 4944522      end_of_the_skype_highlighting, 210 4906021 begin_of_the_skype_highlighting            210 4906021      end_of_the_skype_highlighting, 210 4925118 begin_of_the_skype_highlighting            210 4925118      end_of_the_skype_highlighting και στα γραφεία του ΕΕΤΕ :210 3301 141 begin_of_the_skype_highlighting            210 3301 141      end_of_the_skype_highlighting (κ. Πέννυ Πολυζωγοπούλου).