Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

πρόσκληση σε παρουσίαση μαθητικών έργων


ΘΕΜΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην παρουσίαση της μαθητικής εικαστικής δημιουργίας, με ψηφιακά ή/και άλλα μέσα, με τίτλο

"η δημιουργία του έργου τέχνης :
απο το σημειωματάριο ως το τελικό έργο"

 Οι εκπαιδευτικοί ΠΕ 08 των Εικαστικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προσκαλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον  τους   για την συμμετοχή τους σε εικαστική δράση/παρουσίαση της εικαστικής δημιουργίας των μαθητών τους ή/και των εικαστικών τους  δράσεων,  είτε εντός είτε εκτός τάξης. Η παρουσίαση μπορεί να γίνει με βίντεο, με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, σκαναρισμένα ή/και φωτογραφημένα σχέδια και έργα.

Σκοπός της δράσης θα είναι η ανάρτηση της δουλειάς κάθε σχολείου ή τάξης ή ομάδας ή μαθητή που θα συμμετέχει, σε ιστοσελίδα.


Σκοπός της ιστοσελίδας είναι η προβολή της δημιουργικότητας των μαθητών κατά την ώρα των Εικαστικών, η προβολή του μαθητικού εικαστικού έργου, είτε αυτή είναι ομαδική είτε αυτή είναι ατομική, και μάλιστα από τη σύλληψη της ιδέας, για τη δημιουργία του εικαστικού έργου, ως την προετοιμασία και το τελικό αποτέλεσμα.

Η  διαδικασία της καταγραφής των σταδίων μιας δουλειάς είναι και αυτή μία δράση,  που οργανώνεται από κοινού μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητών καθώς ο τρόπος, η μέθοδος, τα μέσα και οι τεχνικές είναι της απολύτου επιλογής τους. Μάλιστα,  κάποιοι θα πρέπει να υπερβούν τα πρακτικά εμπόδια (έλλειψη εργαστηριακού χώρου ή/και τεχνικών μέσων) και να βρουν -και πάλι δημιουργικά-  τρόπους επικοινωνίας και αυτών των εμποδίων.
Ο τίτλος της ιστοσελίδας θα είναι
"η δημιουργία του έργου τέχνης :
απο το σημειωματάριο ως το τελικό έργο"

Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται μπορούν να προετοιμάσουν το υλικό που έχουν ήδη έτοιμο (π.χ. μοντάζ, σύνθεση, οργάνωση σχεδίων και έργων, φωτογράφηση) ή να ξεκινήσουν τη διαδικασία στο σχολείο τους (λίγη προσοχή χρειάζεται, αν πρόκειται να φωτογραφηθούν παιδιά, να φωτογραφίζουμε τα χέρια τους και όχι τα πρόσωπά τους). Για τα βίντεο δίνεται ο περιορισμός της διάρκειάς τους από 3 έως 6 λεπτά. Φυσικά θα δοθούν και άλλες τεχνικές οδηγίες  για τα συμβατά αρχεία βίντεο και φωτογραφιών.

Παράλληλα, στην ιστοσελίδα θα μπορούμε να αναρτάμε και προσχέδια ή στάδια δουλειάς, ή σκέψεις καλλιτεχνών, για τη δημιουργικότητα, την έμπνευση, τη δουλειά του καλλιτέχνη.  

Η ιστοσελίδα θα ανοίξει Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 και θα κλείσει 31 Μαΐου 2012.

Κάθε εκπαιδευτικός που θα συμμετέχει θα γίνει διαχειριστής της ιστοσελίδας για να αναρτά τα μαθητικά έργα, με κωδικούς που θα του δοθούν.

Υπενθυμίζεται ότι δράση με καθημερινή συμμετοχή/ανάρτηση έργων των παιδιών (Δημοτικού και Γυμνασίου) σε –ξεχωριστά- ιστολόγια,  είχε δημιουργηθεί το περασμένο σχολικό έτος, 2010-2011 με τίτλο
 Art Project: 60 ημέρες Έργα Τέχνης
"δημιουργώ κάθε μέρα"
Τα ιστολόγια μπορείτε να επισκεφθείτε στο  
http://theartprojectdimotiko.blogspot.com  για το Δημοτικό

 http://theartprojectgymnasio.blogspot.com  για το Γυμνάσιο


Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, πρόταση ή άλλη πληροφορία είμαι στη διάθεσή σας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση ziro.olga@gmail.com.