Σάββατο, 24 Απριλίου 2010

Impressionism, Eduard Manet και George Seurat

Ενημέρωσης συνέχεια.
Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο της Πάτρας το προαναγγελθέν σεμινάριο για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε μία παρουσίαση σε Power Point.
Ελπίζω να μπορέσουμε να συναντηθούμε για τον ίδιο σκοπό και με τους άλλους συναδέλφους από τους άλλους Νομούς στις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς.
Στο μεταξύ, καθώς διανύουμε τις τελευταίες εβδομάδες των μαθημάτων και καθώς ο καιρός όχι μόνο πετάει αλλά και στέκεται υπενθυμίζεται ότι όποια εργασία, ατομική ή συλλογική του σχολείου ή των μαθητών ή του καθηγητή είναι και ευπρόσδεκτη και με μεγάλο ενδιαφέρον αναμενόμενη.
Εν τω μεταξύ ακολουθεί το δεύτερο βιντεάκι από τη σειρά των 5 συνολικά που προβλήθηκαν στο σεμινάριο των φιλολόγων (βλέπε παρακάτω, προηγούμενη ανάρτηση). Αφού ξεκινήσαμε με τον Ρομαντισμό (για την καλύτερη κατανόηση του οποίου γίνανε συγκρίσεις με Νεοκλασικισμό και Ρεαλισμό) τώρα είναι η σειρά του Ιμπρεσσιονισμού. Στο βιντεάκι αναφέρονται ο Μανέ και ο Σερά, η αρχή δηλαδή, και το τέλος του κινήματος.

Impressionism, Eduard Manet και George Seurat

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

Πρόσφατα με προσκάλεσε η Σύμβουλος των Φιλολόγων Ζωή Αντωνοπούλου να παρουσιάσω στους φιλολόγους στο Αίγιο το θέμα πώς μπορεί να διδαχθεί η Ιστορία μέσα απο την Τέχνη. Το σεμινάριο φυσικά απευθυνόταν σε Φιλολόγους. Για τους σκοπούς αυτής της παρουσίασης δημιούργησα 5 παρουσιάσεις σε Power Point ξεκινώντας απο το Ρομαντισμό, προχωρώντας με Ιμπρεσιονισμό στο τέλος του 19ου αιώνα , συνεχίζοντας στις μέρες πριν -και κατά- τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο με το Νταντά, στις παραμονές του Β΄Παγκόσμιου Πόλεμου με την Γκουέρνικα και τέλος, στο κίνημα του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού, μετά τη λήξη του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου και σε σχέση με την έναρξη του ψυχρού πολέμου.
Για να μοιραστώ μαζί σας τις παρουσιάσεις, τις μετέτρεψα σε βιντεάκια γιατί αλλιώς δεν μπορούν να αναρτηθούν.
Αμέσως παρακάτω, εμφανίζεται το πρώτο, ο Ρομαντισμός.
Για όποιον θελήσει να τα παρουσιάσει στην τάξη, μπορεί να χρησιμοποιήσει το windows media player που υπάρχει σε όλους του σχολικούς υπολογιστές, και όταν θα θέλει να σταθεί παραπάνω σε μία διαφάνεια μπορεί να πατάει Παύση-pause και να συνεχίζει ξανά με το play.

Ρομαντισμός, E.Delacroix: Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό