Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Κάστρο, ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει


Θέμα: “Λειτουργία του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Κάστρο, ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει»

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ
Ταχ. Δ/νση: 23052, Μολάοι. Λακωνία.

Τηλ:            2732024175         Fax:2732023158
www.kpemolaon.gr



Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά λειτουργεί το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο ΠΕ «Κάστρο, ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει» και καλεί ομάδες μαθητών που εκπονούν σχετικό πρόγραμμα να συμμετάσχουν στο εγκεκριμένο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο ΠΕ.
Η χώρα μας, λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης, υπήρξε πεδίο διεκδίκησης για πολλούς λαούς. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας υπάρχουν απομεινάρια αυτών των οχυρώσεων που μπορεί να είναι κάστρα, οχυρά, φρούρια, πυργόσπιτα και ο,τιδήποτε συνέβαλλε στην προστασία των κατοίκων της εποχής εκείνης. Εμείς σήμερα καλούμαστε να μελετήσουμε αυτούς τους χώρους όχι μόνο μέσα στο ιστορικό πλαίσιο που δημιουργήθηκαν αλλά και ως μια σχέση αλληλεξάρτησης με τους κατοίκους τους. Μέσα από τα ίχνη των ανθρώπων στο χώρο αντιλαμβανόμαστε τη σχέση αλληλεξάρτησης ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος.
Τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Δίκτυο θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής που ακολουθεί και να την υποβάλλουν στο ΚΠΕ Μολάων με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (kpe-molaon@sch.gr) μέχρι 20-10-2011.

Ενημερώνουμε τα σχολεία ότι είναι έτοιμο υποστηρικτικό υλικό για την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο διατίθεται από το ΚΠΕ Μολάων σε όσους συμμετάσχουν στο Εθνικό Δίκτυο ή συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά την υλοποίηση του προγράμματος.
Επίσης το ΚΠΕ Μολάων θα διοργανώσει σχετικό σεμινάριο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς με σκοπό την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που υλοποιούν ανάλογο πρόγραμμα.
Οι συντονιστές εκπαιδευτικοί των μαθητικών ομάδων θα πρέπει να κοινοποιούν στο ΚΠΕ Μολάων το παραγόμενο προϊόν.
Παρακαλούμε να ενημερωθούν σχετικά οι εκπαιδευτικοί κάθε σχολικής μονάδας


Ο Υπεύθυνος


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στην αρχαία Ήλιδα


  Ζ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
στην αρχαία Ήλιδα
Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2011



                       
              Ανασκαφές στην αρχαία πόλη
Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πραγματοποιείται στον Αρχαιολογικό Χώρο και την Αρχαιολογική Συλλογή Ήλιδας και αποσκοπεί στη γνωριμία με την ανασκαφική έρευνα που έως σήμερα διεξάγεται στην περιοχή.

            Παίζοντας στο αρχαίο θέατρο
Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πραγματοποιείται στον Αρχαιολογικό Χώρο Ήλιδας και επικεντρώνεται στο κυριότερο σωζόμενο μνημείο, το θέατρο.

                                    Η πόλη της αρχαίας Ήλιδας και οι κάτοικοί της
Απευθύνεται σε μαθητές των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού και σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας. Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με την αρχαία πόλη και τις ασχολίες των κατοίκων της μέσα από τα εκθέματα του μουσείου.

Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν.
          Τηλ. επικοινωνίας:             26240 22529       (υπεύθυνοι κα Α. Σέλελη, κος Κ. Αντωνόπουλος)