Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Διεθνής Διαγωνισμός Ζωγραφικής


Το  Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας  της Αραβικής Δημοκρατίας
της Αιγύπτου στην Αθήνα γνωστοποιεί την προκήρυξη από το Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης του Παιδιού του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου των κάτωθι Διαγωνισμών:
1) Διεθνής Διαγωνισμός Ζωγραφικής με θέμα « Η Αίγυπτος στα μάτια των παιδιών του κόσμου», ο οποίος απευθύνεται σε όλα τα παιδιά του κόσμου, ηλικίας 4 έως 18 ετών. Οι διαστάσεις των έργων που θα υποβληθούν δεν θα πρέπει να είναι μικρότερες από 30 Χ 40 εκ. .Λήξη προθεσμίας υποβολής έργων Ζωγραφικής : 30 Νοεμβρίου 2012
 2) Διαγωνισμός Χειροποίητου Παραδοσιακού Παιχνιδιού : οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ότι υλικό βρίσκεται στην διάθεσή τους για να εκφράσουν την παράδοση της χώρας τους.  Λήξη προθεσμίας υποβολής έργων  : 30 Μαΐου 2012
3) Διαγωνισμός Φωτογραφίας με θέματα «Τα πορτρέτα-ελεύθερα-η αρχιτεκτονική –η φύση». Οι διαστάσεις των φωτογραφιών δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 30Χ45 εκ. ή τα 13Χ18 εκ. και πρέπει να αποσταλούν δύο αντίτυπα της κάθε φωτογραφίας. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετέχει με ένα μόνο έργο.  Λήξη προθεσμίας υποβολής έργων: 30 Ιουνίου 2012
                                                                                                                                                           
Στοιχεία που θα πρέπει να επισυναφθούν πίσω από κάθε έργο,  γραμμένα σε υπολογιστή (όχι χειρόγραφα) στην αγγλική γλώσσα: Τίτλος του έργου (title of entry) –Στοιχεία διαγωνιζόμενου/ης: Όνομα (first name) - Eπώνυμο (last name)-  Φύλο (boy / girl) - Ημερομηνία γέννησης (date of birth) – Εθνικότητα (nationality) καθώς και  Στοιχεία Σχολείου: όνομα (name of the School), τηλέφωνο (telephone), e-mail και  πλήρης ταχυδρομική διεύθυνση (postal address). Τα έργα δεν θα επιστραφούν.
Παρακαλούνται θερμά οι συμμετέχοντες όπως αποστείλουν επιστολή στο φαξ του Μορφωτικού Κέντρου της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Αθήνα (210 3614 622) με τα στοιχεία επικοινωνίας τους.
 Τα έξοδα αποστολής βαρύνουν τα συμμετέχοντα σχολεία. Τα έργα που θα διαγωνισθούν αποστέλλονται  στην ταχυδρομική διεύθυνση:           Foreign Cultural Relations - Ministry of Culture
                                                                                44 Messaha - St. Dokki - Giza
                                                                                     Arab Republic of Egypt
Τα βραβεία περιλαμβάνουν χρυσά και αργυρά και  μετάλλια. Επίσης περιλαμβάνουν βεβαιώσεις συμμετοχής και επαίνου.

Πρόγραμμα-Ανακοίνωση


"Πάμε Αθήνα»: Αγαπώ και προβάλω την πόλη μου"
Οι σχολικές εκδρομές αποτελούν μία από τις βασικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες της σχολικής ζωής και ταυτόχρονα είναι το προνομιακό πλαίσιο για τους μαθητές που τους επιτρέπει να γνωρίσουν βιωματικά το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, τα μνημεία της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας αλλά και να κοινωνικοποιηθούν, να αναπτύξουν σχέσεις μεταξύ τους και με τους καθηγητές τους.
Ο στόχος των σχολικών εκδρομών είναι πρωτίστως παιδαγωγικός και ψυχαγωγικός και μπορεί να συνδυαστεί για την υποστήριξη και την ανάπτυξη του μεγάλου πλεονεκτήματος της χώρας μας που είναι ο τουρισμός.  Για την επίτευξη αυτού του στόχου το ΥΠΔBΜΘ ξεκίνησε σε όλη τη χώρα μια καμπάνια με κεντρικό σύνθημα «Πάμε Ελλάδα»
Στο πλαίσιο αυτό την Απριλίου στην Αθήνα  θα αναπτυχθούν ποικίλες δράσεις από το ΥΠΔBΜΘ και το Δήμο Αθηναίων από μαθητές σε διάφορα σημεία της πόλης, ώστε η Αθήνα να γίνει πόλος έλξης του μαθητικού τουρισμού για μαθητές της χώρας και του εξωτερικού.  Οι δράσεις αυτές  θα έχουν  ως σημείο συνάντησης, αφετηρίας και τερματισμού, το χώροΤεχνόπολιςστο Γκάζι.
Αυτή η έξοδος των μαθητών στην Αθήνα έχει και στόχο την ανακάλυψη, περιγραφή, ανάδειξη, προβολή ενός τοπίου ή μνημείου, και του συνόλου της πόλης σε ένα βίντεο, το οποίο θα ανέβει στην πλατφόρμα www.schools-go-greece.gr για διαγωνισμό. Το καλύτερο βίντεο που θα πείσει Έλληνες και ξένους μαθητές να επισκεφτούν την Αθήνα και θα έχουμε αύξηση  των εκδρομών προς αυτό τον προορισμό τον επόμενο χρόνο θα βραβευτεί με διάφορους τρόπους.
Δράσεις
1. Ποδηλατοπορεία, με 200 μαθητές με συγκεκριμένη διαδρομή, ξεναγήσεις, παρουσιάσεις αξιοθέατων, μνημείων, φωτογράφιση- βιντεοσκόπηση.
2. Τέσσερις περιηγήσεις στην Αθήνα από ομάδες μαθητών των 20 ατόμων η καθεμία - φωτογράφισηβιντεοσκόπηση για ανάδειξη -ανακάλυψη και προβολή περιοχών, μνημείων, φορέων,  ποικίλων δράσεων που γίνονται στην πόλησυναντήσεις-συζητήσεις  με πολίτες, νέους, φορείς κλπ.
2.1. Οι δύο όψεις της Πλάκας: Το  1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Πλάκας φιλοξενεί και ξεναγεί τους μαθητές του Γυμνασίου  Βελβενδού Κοζάνης. Αναδεικνύεται τόσο ο χαρακτήρας της περιοχής ως σημείο τουριστικής αναφοράς με παγκόσμια εμβέλεια, όσο και ο χαρακτήρας της ως τόπος κατοικίας. 
3. Χοροδράσειςεικαστικές παρεμβάσεις  σε διάφορα σημεία της πόλης από 3 ομάδες μαθητών του Kαλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα (όλες οι δημιουργίες θα προσφερθούν στο Δήμο Αθηναίων).
3.1. «Ένα Δέντρο για την Αθήνα». Γλυπτική Εγκατάσταση ύψους 2,5 μ. κατασκευασμένη από ανακυκλώσιμα υλικά. Τα κλαδιά καταλήγουν σε ανθρώπινα χέρια που αναζητούν επικοινωνία, ικετεύουν, προσδοκούν, φτιαγμένα από μαθητές.
3.2. «Όλοι Ένα Όλα». Χορόδραση από ομάδα 50 μαθητών με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Χορευτικές φιγούρες που ανά διαστήματα μένουν ακίνητες για να αποτυπωθούν ως περιγράμματα σε μουσαμά μεγάλης διάστασης. Εν συνεχεία μετατρέπονται σε χρωματικές επιφάνειες. Στόχος η συνεργασία των τεχνών μέσα από την αποτύπωση της φευγαλέας παρουσίας.
3.3. «Ο Διθύραμβος ταξιδεύει στο χρόνο», 40 μαθητές. Τελετουργικό δρώμενο εμπνευσμένο από το Διθύραμβο που γεννιέται στην Αττική. Ύμνος προς το Διόνυσο και παραδοσιακός χορός «Αγέρανος» με συμβολισμούς και αναφορές στο Αρχαίο Δράμα.
4. Γκράφιτι για την Αθήνα (σε υφάσματα)
5. Δημιουργία σλόγκαν για την Αθήνα
6. Παρουσίαση των τριών τραγουδιών, για την Αθήνα, δημιουργία  των τριών  μουσικών σχολείων.
7. Συναυλία Μουσικού  Αλίμου στο χώρο «Τεχνόπολις» - Γκάζι (διάρκεια 1.30 ώρα)
Σε αυτή την προσπάθεια καθοριστική είναι η ενεργός συμμετοχή των σχολείων και πρωτίστως των μαθητών, οι οποίοι θα «πλημυρίσουν» την Αθήνα, με τη ζωντανή παρουσία τους, με τις δράσεις τους και τα δημιουργικά τους έργα, θα διαδώσουν το σύνθημα:Πάμε Αθήνα/Schools, lets go to Greece» ώστε να φτάσει σε όλη τη χώρα και πέρα από τα σύνορά της.
Απριλίου !!!! Πάμε Αθήνα ...δεν είναι ψέμα...

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

19ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μαθητικών Εφημερίδων και Περιοδικών


Σχετικά με τον "19ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εφημερίδων και Περιοδικών της Εφημερίδας TA NEA" :
δόθηκε παράταση στην κατάθεση συμμετοχών, 
μέχρι και 17 Απριλίου 2012.

Αναλυτικότερα οι συμμετοχές θα αποστέλονται στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», Μιχαλακοπούλου 80, Τ.Κ.11528, Αθήνα, με την ένδειξη: «Για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων», και θα γίνονται δεκτές μέχρι και 
17 Απριλίου 2012 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»,
τηλ. 211 3658398, fax  211 3658301

6η Παγκόσμια Biennale παιδικής Ζωγραφικής 2012-2013

Η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης διοργανώνει την 
6η Παγκόσμια Biennale παιδικής Ζωγραφικής 2012-2013 
με θέμα
"Παγκόσμια Κληρονομιά, ο πολιτισμός και 
η παράδοση των λαών"
Η Biennale απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 5-17 ετών. Στόχος της είναι τα παιδιά απο διαφορετικές χώρες με τη βοήθεια των δασκάλων τους, να έρθουν σε επαφή με την ιστορία, τα μνημεία και την παράδοση της χώρας τους, που αποτελούν κομμάτι της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Τα έργα που θα σταλούν πρέπει να ζωγραφιστούν επάνω σε χαρτί, ή μουσαμά ζωγραφικής διαστάσεων 60x40 εκ. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι νερομπογιές, τέμπερες, μελάνια, ξερό παστέλ, λαδοπαστέλ, μολύβια, ακρυλικά, κολάζ, μικτές τεχνικές. 
Στην οπίσθια όψη κάθε έργου θα πρέπει να επικολληθεί φωτοτυπία του πίνακα στοιχείων του μαθητή συμπληρωμένου ευανάγνωστα. Οπίνακας βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα www.oikoumeni.gr  καθώς και περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό, τον τρόπο αποστολής των έργων και το συνοδευτικό υλικό.
Τα έργα αποστέλλονται στη διεύθυνση:
Η Διεύθυνση του Μουσείου και της Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης θα βραβεύσει τα έργα, που θα επιλεγούν απο ειδική επιτροπή Καλλιτεχνών Εκπαιδευτικών και Παιδοψυχολόγων, με τα ακόλουθα βραβεία:
1ο Βραβείο: Μετάλλιο της Αδαδημίας Παιδικής Τέχνης
2ο Βραβείο: Περγαμηνή άριστης συμμετοχής
3ο Βραβείο: Περγαμηνή άριστης συμμετοχής
Η τελευταία ημερομηνία αποστολής των έργων είναι 30 Ιουνίου 2012
Πληροφορίες www.oikoumeni.gr  


Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

απο το σημειωματάριο ως το τελικό έργο

Καταπληκτικές δουλειές συναδέλφων αναρτώνται κάθε μέρα στο
απο το σημειωματάριο ως το τελικό έργο
Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το έργο τους, τόσο αισθητικά όσο και τεχνικά, όταν ξέρει κανείς πόσο η προσωπική προσπάθεια είναι ο μοναδικός τους χορηγός.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

από το σημειωματάριο ως το τελικό έργο

Ανοίγει σήμερα 26 Μαρτίου ο δεύτερος κύκλος του Αrt Project.
http://theartprojectnotebook.blogspot.com/
Το project αφορά στην ανάρτηση σε ιστοσελίδα των εικαστικών έργων των μαθητών 
και είναι η συνέχεια του 
The art project: Η Τέχνη στη Σχολική Αίθουσα 
που ξεκίνησε πέρισυ.
Θα κλείσει 1 Ιουνίου. Η διάρκειά του θα είναι 40 εργάσιμες ημέρες. 
Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας θα μας επιτρέψουν να δούμε εικόνες από το δημιουργικό τους έργο. Ευχαριστώ από πριν όλους τους συναδέλφους που συμμετέχουν και μας προσφέρουν αυτό το ταξίδι-διαδρομή στην εικαστική τους δημιουργία, 
εντός και εκτός τάξης.