Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

Πρόγραμμα-Ανακοίνωση


"Πάμε Αθήνα»: Αγαπώ και προβάλω την πόλη μου"
Οι σχολικές εκδρομές αποτελούν μία από τις βασικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες της σχολικής ζωής και ταυτόχρονα είναι το προνομιακό πλαίσιο για τους μαθητές που τους επιτρέπει να γνωρίσουν βιωματικά το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, τα μνημεία της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας αλλά και να κοινωνικοποιηθούν, να αναπτύξουν σχέσεις μεταξύ τους και με τους καθηγητές τους.
Ο στόχος των σχολικών εκδρομών είναι πρωτίστως παιδαγωγικός και ψυχαγωγικός και μπορεί να συνδυαστεί για την υποστήριξη και την ανάπτυξη του μεγάλου πλεονεκτήματος της χώρας μας που είναι ο τουρισμός.  Για την επίτευξη αυτού του στόχου το ΥΠΔBΜΘ ξεκίνησε σε όλη τη χώρα μια καμπάνια με κεντρικό σύνθημα «Πάμε Ελλάδα»
Στο πλαίσιο αυτό την Απριλίου στην Αθήνα  θα αναπτυχθούν ποικίλες δράσεις από το ΥΠΔBΜΘ και το Δήμο Αθηναίων από μαθητές σε διάφορα σημεία της πόλης, ώστε η Αθήνα να γίνει πόλος έλξης του μαθητικού τουρισμού για μαθητές της χώρας και του εξωτερικού.  Οι δράσεις αυτές  θα έχουν  ως σημείο συνάντησης, αφετηρίας και τερματισμού, το χώροΤεχνόπολιςστο Γκάζι.
Αυτή η έξοδος των μαθητών στην Αθήνα έχει και στόχο την ανακάλυψη, περιγραφή, ανάδειξη, προβολή ενός τοπίου ή μνημείου, και του συνόλου της πόλης σε ένα βίντεο, το οποίο θα ανέβει στην πλατφόρμα www.schools-go-greece.gr για διαγωνισμό. Το καλύτερο βίντεο που θα πείσει Έλληνες και ξένους μαθητές να επισκεφτούν την Αθήνα και θα έχουμε αύξηση  των εκδρομών προς αυτό τον προορισμό τον επόμενο χρόνο θα βραβευτεί με διάφορους τρόπους.
Δράσεις
1. Ποδηλατοπορεία, με 200 μαθητές με συγκεκριμένη διαδρομή, ξεναγήσεις, παρουσιάσεις αξιοθέατων, μνημείων, φωτογράφιση- βιντεοσκόπηση.
2. Τέσσερις περιηγήσεις στην Αθήνα από ομάδες μαθητών των 20 ατόμων η καθεμία - φωτογράφισηβιντεοσκόπηση για ανάδειξη -ανακάλυψη και προβολή περιοχών, μνημείων, φορέων,  ποικίλων δράσεων που γίνονται στην πόλησυναντήσεις-συζητήσεις  με πολίτες, νέους, φορείς κλπ.
2.1. Οι δύο όψεις της Πλάκας: Το  1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Πλάκας φιλοξενεί και ξεναγεί τους μαθητές του Γυμνασίου  Βελβενδού Κοζάνης. Αναδεικνύεται τόσο ο χαρακτήρας της περιοχής ως σημείο τουριστικής αναφοράς με παγκόσμια εμβέλεια, όσο και ο χαρακτήρας της ως τόπος κατοικίας. 
3. Χοροδράσειςεικαστικές παρεμβάσεις  σε διάφορα σημεία της πόλης από 3 ομάδες μαθητών του Kαλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα (όλες οι δημιουργίες θα προσφερθούν στο Δήμο Αθηναίων).
3.1. «Ένα Δέντρο για την Αθήνα». Γλυπτική Εγκατάσταση ύψους 2,5 μ. κατασκευασμένη από ανακυκλώσιμα υλικά. Τα κλαδιά καταλήγουν σε ανθρώπινα χέρια που αναζητούν επικοινωνία, ικετεύουν, προσδοκούν, φτιαγμένα από μαθητές.
3.2. «Όλοι Ένα Όλα». Χορόδραση από ομάδα 50 μαθητών με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Χορευτικές φιγούρες που ανά διαστήματα μένουν ακίνητες για να αποτυπωθούν ως περιγράμματα σε μουσαμά μεγάλης διάστασης. Εν συνεχεία μετατρέπονται σε χρωματικές επιφάνειες. Στόχος η συνεργασία των τεχνών μέσα από την αποτύπωση της φευγαλέας παρουσίας.
3.3. «Ο Διθύραμβος ταξιδεύει στο χρόνο», 40 μαθητές. Τελετουργικό δρώμενο εμπνευσμένο από το Διθύραμβο που γεννιέται στην Αττική. Ύμνος προς το Διόνυσο και παραδοσιακός χορός «Αγέρανος» με συμβολισμούς και αναφορές στο Αρχαίο Δράμα.
4. Γκράφιτι για την Αθήνα (σε υφάσματα)
5. Δημιουργία σλόγκαν για την Αθήνα
6. Παρουσίαση των τριών τραγουδιών, για την Αθήνα, δημιουργία  των τριών  μουσικών σχολείων.
7. Συναυλία Μουσικού  Αλίμου στο χώρο «Τεχνόπολις» - Γκάζι (διάρκεια 1.30 ώρα)
Σε αυτή την προσπάθεια καθοριστική είναι η ενεργός συμμετοχή των σχολείων και πρωτίστως των μαθητών, οι οποίοι θα «πλημυρίσουν» την Αθήνα, με τη ζωντανή παρουσία τους, με τις δράσεις τους και τα δημιουργικά τους έργα, θα διαδώσουν το σύνθημα:Πάμε Αθήνα/Schools, lets go to Greece» ώστε να φτάσει σε όλη τη χώρα και πέρα από τα σύνορά της.
Απριλίου !!!! Πάμε Αθήνα ...δεν είναι ψέμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου